Portraits in Blues, deel 82: EDDIE KIRKLAND

Op dinsdag 15 januari om 20u. in Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen

Multimedia-voordracht door Guy Van Looy.

Bluesgitarist en zanger Eddie Kirkland wordt in 1928 in Kingston, Jamaica geboren.  Als kind hoort hij voor het eerst de blues in de straten van Alabama.  De mondharmonica wordt zijn eerste instrument.  ‘The Foxtrot’ en ‘John Henry’ waren songs die hij al heel jong vertolkte en waarmee hij zijn liefde voor de country blues toonde.

Blind Blake, Charley Patton, Blind Lemon Jefferson, ‘Big Boy’ Crudup en Big Bill Broonzy hebben Eddie Kirkland muzikaal sterk beïnvloed.  Zijn shouting zangstijl is schatplichtig aan de gospel.  Maar ook de funk had invloed op zijn latere vertolkingen.  Eind jaren ’40 begeleidde hij in Detroit John Lee Hooker bij héél wat opnamen.  Als Little Eddie Kirkland maakte hij op 22 november 1962 zijn eerste opname en bepaalde verder mee de Detroit bluesscène.  Tussen 1959 en 1961 loodste Robert West, de eigenaar van Lu-Pine Records, Eddie Kirkland – samen met The Falcons – succesvol de opnamestudio binnen.  Zijn eerste elpee nam hij op voor Prestige Records in het goede gezelschap van tenoristen King Curtis, Oliver Nelson en gitarist Billy Butler.  Vanavond vertolkt Eddie Kirkland zijn authentieke blues bij de Antwerpse Jazz Club.  We laten hem ook zelf aan het woord in een exclusief interview dat we met hem hadden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *