Op dinsdag 22 januari om 20u. in Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen:

Multimedia-voordracht door Frank Vermorgen.

Sonny Rollins is sinds zijn debuut op het eind van de jaren veertig niet meer weg te denken uit de geschiedenis van de jazz. Hij begon als volgeling van Charlie Parker, met wie hij trouwens ook nog opnamen maakte. Na Parkers dood werd hij een soort troonopvolger en maakte hij definitief naam als saxofonist in het kwintet van Clifford Brown en Max Roach. Hij werd naar voren geschoven als een van de musici die nieuwe mogelijkheden ontdekte voor de jazz en voor de improvisatie. Min of meer toevallig begon Rollins in de tweede helft van de vijftiger jaren te werken met een pianoloos trio wat als een revolutie werd beschouwd. Rollins verdween enkele keren van de jazzscène om zich te bezinnen over zijn muziek en zijn rol in de jazz. Sonny Rollins is mettertijd een van de eenzaamste groten van de jazz geworden. Zijn bijna zeventigjarige loopbaan belichten op één avond is onmogelijk. We bespreken en beluisteren Rollins van zijn beginperiode eind veertiger jaren tot hij in 1966 zijn laatste album opneemt voor het Impulse label, zeventien jaar uit het leven van de leerling-tovenaar. Hij is trouwens in goed gezelschap van oa. Bud Powell, Fats Navarro, Miles Davis, Art Blakey, Milt Jackson, John Lewis, Kenny Dorham, Clifford Brown, Dizzy Gillespie, Ray Bryant, Max Roach en nog veel meer ander muzikaal talent. Let’s Swing.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *