Op dinsdag 12 februari om 19u. in Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen

Multimedia-voordracht door Marc Vanistendael

Opgelet: Deze avond begint dus uitzonderlijk om 19u. (einde rond 21u. ) vanwege een vakbondsactie bij de Lijn waardoor mogelijk een aantal trams en bussen niet zullen uitrijden vanaf 22 uur.

Ben Webster behoort zeker tot de groten onder de jazzsaxofonisten. Hij weet de invloeden van zijn voorbeeld Coleman Hawkins zeer goed te combineren met de muzikale elegantie van Benny Carter. Actief als saxofonist vanaf 1929 heeft hij er een gevulde en gevarieerde carrière opzitten. Via Blanche Calloway, Andy Kirk en Fletcher Henderson komt hij bij het Ellington-orkest. Zijn komst bij de band valt samen deze van Billy Strayhorn en Jimmy Blanton. Na zijn vertrek bij Duke krijgt Webster de erkenning die hij verdient en hij maakt vanaf dan deel uit van de toen erg actieve New Yorkse clubscene. De jaren onder Norman Granz zijn waarschijnlijk de meest lucratieve en artistiek hoogstaande periode van zijn muzikale loopbaan. Bij sessies met Oscar Peterson, Illinois Jacquet, Coleman Hawkins, Art Tatum, Harry Edison, Johnny Hodges, Billie Holiday … toont hij zijn grote muzikale klasse. Eind 1964 komt hij naar Europa en hij vindt thuishavens in Amsterdam en Kopenhagen. Vanavond een (te beknopt) overzicht of komt er een tweede deel?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *