Op dinsdag 23 april om 20u. in Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen:

Multimedia-voordracht door Willy Van Achteren

Bernard ‘Buddy’ Rich (Brooklyn, 30 september 1917Los Angeles, 2 april 1987) was een Amerikaans jazzdrummer en bandleider. Rich wordt door velen beschouwd als de meest legendarische en invloedrijke drummer in de geschiedenis. Hij werd aangekondigd als “The world’s greatest drummer.” Dit vanwege zijn techniek, energie en snelheid.

Rich trad in 1937 voor het eerst op met een grote jazzgroep, waar ook Joe Marsala en gitarist Jack Lemaire lid van waren. Hij trad in de loop der jaren ook op samen met Bunny Berigan (1938), Artie Shaw (1939), Benny Carter (1942), Harry James (jaren 50 en 60), Les Brown en Charlie Ventura en nam deel aan Jazz at the Philharmonic. Op zijn 21ste nam Rich deel aan zijn eerste grote opname met het Vic Schoen Orchestra. In 1938 werd hij ingehuurd voor het Tommy Dorsey Orchestra, waar hij Frank Sinatra leerde kennen. In 1942 verliet Rich het orkest om bij het United States Marine Corps te gaan. Twee jaar later verliet hij de marine en werd weer lid van het Dorsey orkest.

In 1946 richtte Rich zijn eigen band op, met financiële steun van Sinatra. Tot begin jaren 50 leidde hij verschillende bands en groepen. Vanaf de jaren 60 tot aan zijn dood leidde hij meerdere bigbands. Ondanks dat deze na de jaren 40 aan populariteit verloren, trad hij met deze bands op in clubs en op middelbare scholen.

Vanavond zien en horen we Buddy Rich als begeleider, in small bands en als leider van big bands met o.a. Lester Young, Sammy Davis Jr., Lionel Hampton, Harry James, Tommy Dorsey, Harry “Sweets” Edison en andere.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *