Op dinsdag 21 mei om 20u. in Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen:

multimedia-voordracht door Ronny Schoenmaeckers.

Iets minder dan een jaar geleden, op 18 augustus 2018, overleed Aretha Franklin. Ze was toen 76. Aretha Franklin is een icoon voor de jazz en pop-wereld. Eind jaren ‘60 kreeg ze de titel toegekend van Queen of Soul. Met haar stem kon ze alle genres aan: jazz, blues, gospel, rhythm & blues en pop-muziek; zelfs ‘klassiek’ kon ze aan. In 1998 werd haar gevraagd om op de Grammy Awards Luciano Pavarotti te vervangen. Tot ieders verbazing gaf ze toen een prima interpretatie van Puccini’s Nessun Dorma. Er zijn 75 miljoen platen van haar verkocht en ze was houder van niet minder dan 18 Grammy’s. Aan de zijde van Dr. Martin Luther King Jr. was zij ook een belangrijke activiste in de strijd voor burgerrechten. Haar geëngageerdheid blijkt uit verschillende van haar nummers, het meest bekende zijnde Respect. Het nummer, ook gekend als R-E-S-P-E-C-T klom in 1967 tot de top chart op de R&B lijst. (Later zouden nog 16 andere nummers van haar opklimmen tot de R&B top chart.) Tenslotte is Aretha Franklin, samen met Mahalia Jackson, de meest bekende gospelvertolkster. Zij begon haar carrière op 14-jarige leeftijd met het begeleiden van de sermoenen van haar vader, dominee C.L. Franklin, op de piano in de New Bethel Baptist Church in Detroit, Michigan. Gospelmuziek zou steeds een belangrijke plaats innemen in haar leven. Amazing Grace, een live opname uit 1972, zou het meest verkochte gospelalbum aller tijden worden. Typerend voor het album is dat, hoewel het wel door het platenlabel Atlantic is uitgebracht (Aretha was in die tijd onder contract bij Atlantic), de opnames zijn gebeurd op initiatief van Aretha Franklin herself. In deze eerste aflevering (het precieze aantal is vooralsnog niet gekend) zal meer bepaald aandacht gaan naar haar Atlantic opnames. Opnieuw een AJC-avond met veel (goede) muziek samen met beeldmateriaal.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *