Op dinsdag 04 juni om 20u. in Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen:

multimedia-voordracht door Guy Van Looy.

Bluesgitarist Hubert Sumlin wordt in 1931 in Greenwood, Mississippi geboren.  In 1954 vraagt Howlin’ Wolf hem om naar Chicago te komen en in zijn band te spelen.  Howlin’ Wolf was competitief, gedreven en wou een band samenstellen in de West Memphis stijl.  Chicago was voor Hubert Sumlin erg opwindend.  Het was een grote oude stad met ’s avonds een helse verlichting die hem angst inboezemde.  Overdag musiceerde hij in het straatbeeld van de Windy City met gitarist Pat Hare en mondharmonicaspeler James Cotton.  Met de band van Howlin’ Wolf wordt hij de Chess studio’s binnengeloodst.  Hij is de gitarist op de grote bluessuccessen van Howlin’ Wolf zoals Killing Floor, Wang Dang Doodle, Spoonful, Little Red Rooster en Smokestack Lightnin’.  Als begeleidend gitarist hielp hij Chuck Berry tijdens de opnames van Deep Feelings en School Day.  Bluesalumni zoals de gitaristen Jimmy Dawkins en Joe Carter zijn de begeleiders op zijn album Funky Roots.  Ook pianist Willie Mabon liet zich graag begeleiden door gitarist Hubert Sumlin.  In 1964 komt hij naar Europa met het American Folk Blues Festival.  Op het podium staat hij opnieuw aan de zijde van zijn muzikale vader Howlin’ Wolf en begeleidt hij ook bluesvocaliste Sugar Pie Desanto.  De gitaarstijl van Hubert Sumlin is zeer persoonlijk.  Door het moduleren van zijn gitaarklanken, zijn verrassende frasering en zijn ingehouden manier van musiceren, bouwt hij in zijn vertolkingen een onderkoelde spanning op.  Wie van de heerlijke moderne Chicago blues houdt mag deze avond zeker niet missen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *