La FRANCE et le JAZZ, deel 2

Op dinsdag 11 juni om 20u. in Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen:

multimedia-voordracht door Willy Van de Velde

Quand le Jazz est là, le Java s’en va …

Na de zware kost van ‘I am not your Negro’, die zeker op alle aanwezigen grote indruk heeft nagelaten, tijd voor iets luchtigers. De zomer komt er trouwens aan, de zomerjurken, het flaneren, de terrasjes, de straatmuzikanten, …. En dat vinden we allemaal in grote mate in Parijs, ‘la capitale du Jazz en France.’ La vie à la légère, leven als God in Frankrijk !! Of leven als jazzmuzikant in Frankrijk, daar gaat het over ce soir. Parijs had een grote aantrekkingskracht op Amerikaanse jazzmuzikanten, zij voelden zich er op hun gemak: ze vonden er gemakkelijk ‘gigs‘, hadden weinig last van racisme, werden echt beschouwd als vedetten. En ook tegenover drugs was de attitude anders, toleranter dan in de States. Ook de Belgische muzikanten van het Luikse (die van de tweede Gouden periode van de Belgische Jazz) konden er hun ding doen, het was niet ver en er waren geen taalproblemen …. Velen van deze muzikanten zal u vanavond kunnen horen, al dan niet geïllustreerd met beeld: Amerikaanse vedetten van 3 generaties zoals Sidney Bechet, Miles Davis en Wynton Marsalis …. De Belgen: Toots, Django, René Thomas, Sadi en andere Bobby Jaspars uiteraard ook. Vergeten we natuurlijk de Fransen niet, die in verschillende genres hun mannetje staan: Michel Petrucciani, Eddy Louiss, Boris Vian, Stéphane Grappelli, de moderneren zoals Michel Portal, Richard Galliano, Martial Solal. En mag er eens wat show bij ? De invloed van de Jazz op het chanson wordt hier belicht. Voorbeelden ? Claude Nougaro, Henri Salvador, Sacha Distel etc. Kortom een ontspannende avond met goede muziek en veel beeld. En avant la musique!!!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *