Op dinsdag 20 augustus om 20u. in Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen:

multimedia-voordracht door Guy Van Looy

De West Side van Chicago is een belangrijke locatie geweest voor bluesclubs waar de harde, elektrisch versterkte stadsblues werd gespeeld. Met zijn komst naar de Windy City had Muddy Waters een bluestraditie uit het diepe Zuiden meegebracht. Pianist Otis Spann stelde in 1967 de jonge getalenteerde Luther “Georgia Boy” Johnson voor aan Muddy Waters waarmee hij tot 1969 in zijn band musiceerde, in de ruige en bij momenten gevaarlijke stad Chicago. Na zijn aankomst in Chicago speelde de negentienjarige Luther Johnson in trio met bassist Bob Anderson en drummer Philip Wright in de beroemde Pepper’s Lounge. Luther ‘Georgia Boy’ Johnson heeft een percussief en ritmisch gitaarspel met een gedempte toon. Zijn korte onderbrekingen, het plotse heropleven met vlijmscherpe riffs, maken hem tot een boeiend en apart bluesvertolker. Hij heeft een doffe, soms schorre stem waarmee hij de sfeer van de oude country blues uit het diepe Zuiden oproept en indringend vertolkt. Ondanks zijn fragiele voorkomen behoort hij tot de grote vertolkers van de moderne Chicago blues. Van platenproducer Jacques Morgantini kreeg hij op 27 november 1972 alle creatieve vrijheid in de opnamestudio. Dat resulteerde in twee uitstekende albums ‘Born In Georgia’ en ‘On The Road Again’. Met ‘Crawling Kingsnake’, ‘Walking Blues’ en ‘Somebody Loan Me A Dime’ verwijst hij muzikaal naar zijn mentoren: John Lee Hooker, Robert Johnson en Fenton Robinson Het leven van Luther Johnson als bluesmuzikant heeft ons overtuigd en zijn songs hebben een plaats in ons hart gekregen. Een plaats die u vanavond met hem beslist moet delen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *