Op dinsdag 27 augustus om 20u. in Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen:

Presentatie: Ronny Schoenmaeckers.

Dit is de tweede aflevering over Aretha Franklin. In een eerste aflevering (AJC platenavond van 21 mei) werd gefocust op haar opnames bij het Atlantic platenmerk. Het was tijdens haar Atlantic-jaren, in 1967 om precies te zijn, na het uitbrengen van haar succesnummers “Respect” en “I Never Loved A Man (The Way I Love You)” dat ze door een D.J. in Chicago de titel werd aangereikt van The Queen of Soul. Deze titel was zeker verdiend (en Aretha was er fier op). Maar zij was toch veel meer dan een ‘soul’ zangeres.

Dit is het onderwerp van dit tweede deel. Zij begon haar commerciële carrière bij Columbia. Op haar eerste album (“The First 12 Sides”) werd ze omringd door jazzmuzikanten (een idee van John Hammond).

Ook nog bij Columbia werd in 1964 het album “Unforgettable” uitgebracht, dat als ondertitel meekreeg “A Tribute To Dinah Washington”. Dit laatste zegt genoeg omtrent de aard van de nummers. Gedurende haar ganse carrière (ook tijdens haar Atlantic-jaren) heeft ze interpretaties vertolkt van nummers die werden geassocieerd met andere namen; wij denken hier meer bepaald aan Dionne Warwick en Billie Holiday. Tenslotte kon ze ook, zoals ze voor een eerste keer heeft aangetoond tijdens de Grammy Awards in 1998, toen haar werd gevraagd in te vallen voor Luciano Pavarotti, klassieke muziek aan. Om dit alles te illustreren, kunt u zich vanavond verwachten aan een panoplie van cd- en video-opnames. Tijdens een derde aflevering willen wij het hebben over wat waarschijnlijk wel haar meest iconische album is geworden, het in 1972 live opgenomen gospel concert “Amazing Grace”.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *