Op dinsdag 28 januari om 20u. in Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen:

Presentatie: Guy Van Looy.

Eind jaren ’20 van de vorige eeuw was het leven van de zwarte bevolking in een stad als New Orleans ruw en ruig.  Het straatbeeld van pooiers, prostituees en schietpartijen kreeg reeds vroeg muzikale vorm bij de eerste blues- en jazzopnamen.  Bluespianist “Champion” Jack Dupree groeide op in die straten.  Zijn beide ouders kwamen om in een brand.  In Dupree’s leven stond vanaf dan de blues centraal.  Na de dood van zijn vrouw verhuisde hij naar New York.  Hij was een graag geziene studiogast en speelde oa. met Brownie McGhee en King Curtis.  Humor en entertainment staan centraal in zijn bluesvertolkingen.  Europa werd voor hem een thuisbasis waar hij veel erkenning van het publiek kreeg.  Zijn wieg stond nog steeds in New Orleans en zijn muzikale invloeden van oa. pianisten Archibald en Professor Longhair zijn daar zeker niet vreemd aan.  “Champion” Jack Dupree is groot in zijn eenvoud, net als Memphis Slim of Otis Spann.  Zijn muzikaal testament is een culturele bron die ons terug voert naar lang vervlogen tijden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *