ARETHA FRANKLIN en een kijk op de Gospel

Op dinsdag 25 februari om 20u. in Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen:

Presentatie: Ronny Schoenmaeckers.

Dit is de derde aflevering die te maken heeft met Aretha Franklin. In de vorige afleveringen is haar veelzijdigheid belicht. In de eerste AJC-platenavond van 21 mei, die als titel had Aretha Franklin, The Atlantic Recordings, werd gefocust op haar soul-interpretaties; het was tijdens haar Atlantic-jaren dat ze de titel is uitgereikt van Queen of Soul. In de tweede aflevering (AJC-platenavond van 27 augustus), Columbia and other recordings, werd gefocust op haar blues en jazz-opnames; veel aandacht is toen gegaan naar haar album “Unforgettable, A Tribute to Dinah Washington”. Met deze afleveringen is aangetoond dat Aretha Franklin vele talenten had; zij is duidelijk één van de meest toonaangevende zangeressen in de jazzwereld. Maar wat ze ook zong – soul, jazz, blues – in al haar vertolkingen was het duidelijk dat haar ‘roots’ zonder meer de gospel was; het is de verbondenheid met de gospel die haar zo uniek maakt. Het hoogtepunt van deze verbondenheid is uiteraard haar concert uit 1972 met de titel “Amazing Grace”. Maar we moeten ons er ook van bewust zijn dat gospel een belangrijke plaats inneemt in de jazz. Dat is niet alleen het geval voor Aretha Franklin, maar voor vele ‘jazz’ musici. Dikwijls wordt verwezen naar de blues als één van de belangrijke pijlers. Maar jazz ontleent zijn bestaan ook aan de vroege hymnes en (negro) spirituals en uiteindelijk, vanaf begin twintigste eeuw, de gospel. M.a.w. jazz, gospel én blues zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als introductie geven wij vanavond een overzicht van gospelnummers geïnterpreteerd door jazzmuzikanten. Dat Sister Rosetta Tharpe ook een geweldige gospelzangeres was, is algemeen gekend, hetzelfde geldt voor het album “The Good Book” van Louis Armstrong. Maar dat ook ‘Fats’ Waller wondermooie gospelinterpretaties heeft gemaakt, en dat er zelfs gospelopnames bestaan van blueslegende B.B. King en Louis Jordan is voor velen waarschijnlijk een verrassing. Verwacht u dus aan een AJC-avond met enkele ‘openbaringen’.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *