De eerste gouden periode van de Belgische Jazz: 1930-1945

Op dinsdag 11 februari om 20u. in Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen:

Presentatie: Willy Van de Velde.

Er was een tijd ,dat de Belgische Jazz aan de top stond in Europa !!!  Met swingbands én uitstekende solisten, mét Amerikaanse klassiekers maar ook mét eigen composities.  Misschien dat de naam Stan Brenders nog ergens een belletje doet rinkelen, maar wie kent er nu nog Jean Omer, Fud Candrix, John Ouwerx of andere Gus Deloof’s ?  Of David Bee, of Jos Aerts ?  We blikken terug op die – wat de geschiedenis betreft – hallucinanteperiode van de jaren ‘30 en ’40.  Na de eerste wereldoorlog was er eerst een periode van opluchting, van behoefte aan ontspanning – een voedingsbodem voor de prille jazz. En dan de crisisjaren ‘30 en de oorlogsjaren ’40-’45.  Swingtanzen verboten !!  En toch waren de donkerste jaren van de twintigste eeuw de Gouden Periode van de Belgische jazz : de muziek was prominent aanwezig, ondanks het verbod op ‘Nigger jazz’.  Maar de SWING was niet te stoppen, de muzikanten waren er en het publiek was er !! De radio besteedde er aandacht aan en er waren platenopnames verkrijgbaar.  U krijgt vanavond een overzicht van die periode, met de toppers, met wat geschiedenis en wist-je-datjes en vooral met uitstekende muziek, unieke opnamen die nergens meer te verkrijgen zijn.  Zeker niet te missen door de leden van de AJC, hetzij jong of oud !!!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *