De Pioniers van de JAZZGITAAR: van Bill Johnson tot Wes Montgomery

Multimedia voordracht op dinsdag 13 juli op de 2de verdieping van DEN BENGEL, Grote Markt, Antwerpen.

Presentatie: Frank Vermorgen.

In New Orleans en omgeving waar de Jazz werd geboren waren de gitaar en zijn neef de banjo jarenlang heel populair. Tussen 1895 en de jaren twintig, wanneer de Jazz steeds populairder werd en de eerste opnamen plaatsvonden, raakte de gitaar in de verdrukking. Toch had Buddy Bolden reeds in 1905 een gitarist in zijn band. Hun rol was voornamelijk ritmisch, ze speelde zelden de melodie en soleerden bijna nooit. Ze hielpen bassisten, pianisten en drummers het tempo te houden. Medio de jaren twintig – bij de eerste opnamen van King Oliver, Louis Armstrong en Sidney Bechet – kreeg het instrument een nieuwe impuls. De banjo werd helemaal vervangen door de gitaar en de eerste jazzvirtuozen op de gitaar waren geboren. Behalve hun rol in de ritmesectie kregen ze de kans om te soleren zoals de trompettisten en saxofonisten. We volgen deze evolutie van de akoestische naar de elektrische gitaar en gaan luisteren naar Johnny St.Cyr, Eddie Lang, Bill Johnson, Lonnie Johnson, Charlie Christian, Les Paul en Wes Montgomery. En de bijhorende swingende nummers natuurlijk …

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *