Portraits in Blues 103: HOWLIN’ WOLF, deel 6: Sittin’ on top of the world.

Presentatie: Guy Van Looy.

Multimedia presentatie op dinsdag 22 februari om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Howlin’ Wolf hield zijn ganse leven van oude bluessongs. Eén daarvan was ‘Highway 49’, een snelweg en een noord-zuid route. Het nummer werd ontleend aan de negenveertig migratiegolven die in dat gebied neerstreken op zoek naar goud en geschreven door één van de oude bluescoryfeeën, Big Joe Williams. Tussen 1948 en 1950 kneedde Howlin’ Wolf zijn muzikanten tot de meest eerbiedwaardige elektrisch spelende bluesband die men in de Delta ooit had zien optreden. Vanaf 1954 had Howlin’ Wolf in Chicago voor Chess Records, muzikaal reeds heel wat gouddraden gesponnen. ‘Highway 49’ was ook voor hem een vluchtroute geweest én een zoektocht naar een nieuwe bestemming. Wolf geloofde er in om slechts één meester te dienen, die van het spelen en zingen van de blues. Hij koesterde zijn oude bluesstijl uit West Memphis met een charismatische overgave, vertolkte hem in de kleine clubs van Chicago en veroverde ermee in 1963 het Europese publiek. Wolf beleefde, kreunde en schreeuwde de blues, zoals Charley Patton en Son House en speelde niet-gereconstrueerde, maar rurale mondharmonica, waaruit muzikale gensters opvonkten en elke opname bijna in vuur en vlam zette!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *