Portraits in Blues 104: Guitar Slim, deel 1: The things that I used to do …

Presentatie: Guy Van Looy.

Multimedia voordracht op dinsdag 29 maart om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote markt, Antwerpen.

Guitar Slim werd in Greenwood, Mississippi geboren op 10 december 1926 en kreeg de naam van Eddie Lee Jones. Katoen plukken in de Delta was toen aan de orde en de jonge Eddie zag zijn kinderjaren voorbijgaan. Tijdens de jaren veertig musiceerde hij voor a nickle and a dime op de stoep vóór de Tijuana Club in New Orleans. Met zijn eerste vrouw Virginia Dumas werd hij een populair dansduo dat opgemerkt werd in de Harlem Club in Hollanddale. In de Crescent City nam hij deel aan het ruige nachtleven, waar alcohol zijn metgezel én inspiratiebron werd. Guitar Slim werd de nieuwste en ruigste bluessensatie uit New Orleans. Het was gitarist Clarence ’Gatemouth’ Brown die hem muzikaal inspireeerde. Samen met zijn orkestleider Lloyd Lambert uit Thibodeaux in Louisiana, werd Eddie Jones de meest flamboyante band die ooit geboekt werd. Buddy Guy, Otis Rush en Jimi Hendrix zijn muzikaal schatplichtig aan hun bluesicoon Eddie Jones en speelden regelmatig zijn nerveuze gitaarstijl. Bij de opname van The Things I Used To Do werd het orkest versterkt met een jong opkomend pianist, Ray Charles! Zélfs soullegende James Brown nam een voortreffelijke versie op van deze song. Bassist Percy Heath, drummer Philly Joe Jones, de tenoristen Johnny Griffin en Alvin ‘Red’ Tyler, trompettist Joe Morris én bebop pianist Elmo Hope, die voor de gelegenheid blues speelt, musiceerden aan de zijde van deze legendarische gitarist. Met zijn groot alcoholverbruik en stormachtige relaties waren zijn songs doordrongen van de blues. Laat u muzikaal betoveren door Guitar Slim en… ’Let’s vamp on the Blues’!!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *