In de “centennial” reeks: TOOTS THIELEMANS.

Presentatie: Willy Van Achteren.

Multimedia voordracht op dinsdag 17 mei om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Jean Baptiste Frédéric Isidor (Toots) baron Thielemans (Brussel, 29 april 1922 – Braine L’Alleud, 22 augustus 2016) was een Belgisch jazzmuzikant en componist, die behalve als gitarist en mondharmonicaspeler ook bekendheid verwierf als virtuoos fluiter. Zijn bijnaam Toots is afgeleid van de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata. In de persoon van Toots Thielemans had Brussel een levende jazzlegende als ambassadeur. Het adjectief “levende jazzlegende” past perfect bij Toots. Toen hij zijn muziekcarrière begon, was er nog geen sprake van bebop, moesten free en fusion nog uitgevonden worden en had niemand er een idee van dat elektronica voor een nieuwe zijsprong van de jazz zou zorgen.

Toots maakte het allemaal mee en overleefde als muzikant elke radicale vernieuwing. Als kleine “ket” bouwde hij al meteen een hele reputatie op als accordeonist in het café van zijn ouders, Trapken Af in de Hoogstraat. Het is hier dat Jean-Baptiste Thielemans geboren werd op 29 april 1922. Een groot deel van zijn jeugd bracht Thielemans weliswaar door in Sint-Jans-Molenbeek naar waar zijn ouders ondertussen verhuisd waren maar hij blijft zich tot de dag van vandaag beschouwen als een echte Marollien. In 1952 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij in de band van Charlie Parker en het kwintet van George Shearing speelde. Hij werkte vervolgens samen met onder anderen Benny Goodman, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Jaco Pastorius, Elis Regina, Billy Joel en Paul Simon. Hij wordt algemeen erkend als een van de grootste jazzmuzikanten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *