Cyclus VAN VROEGER NAAR NU, aflevering 1.

Presentatie: Ronny Schoenmaeckers.

Multimedia voordracht op dinsdag 7 juni om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Enkele platenavonden terug is de suggestie geopperd dat zou worden teruggeblikt op de oorsprong en historiek van de Jazz alsmede op zijn maatschappelijke betekenis in het algemeen en voor de Afro-Amerikaan in het bijzonder (dit laatste heb ik er zelf aan toegevoegd, maar sinds de recente, en naar horen zeggen, succesvolle platenavond van onze vriend Willy Van de Velde mogen wij ervan uitgaan dat ook hiervoor belangstelling bestaat). Een enkele platenavond is uiteraard niet voldoende voor een deftige behandeling van dit rijke onderwerp. Er is daarom besloten voor een cyclus en deze heeft als titel meegekregen: “Van vroeger naar nu”. Het precieze aantal afleveringen is vooralsnog onbekend maar het zou wel eens een lange cyclus kunnen worden (een en ander zal afhangen van uw reactie en appreciatie). De eerste twee afleveringen zijn a.h.w. een tweedelige intro (wij hadden het ook kunnen hebben over twee ‘overzichten’). Tweedelig want het betreft twee verschillende ‘invalshoeken’. De eerste intro (Aflevering 1 dus) is afgeleid uit een Cd samengesteld door Hugues Panassié, getiteld “La petite histoire du Jazz”. Voor de tweede intro zal opnieuw een bestaande Cd worden gebruikt, maar deze maal geen Cd samengesteld door een bekende jazzcriticus, maar een Cd samengesteld naar aanleiding van een tentoonstelling over ‘zwarte’ muziek (later meer hierover). Wij hopen om met deze cyclus een overzicht te geven wat betreft de oorsprong en de evolutie van de Jazz; de cyclus zou ook moeten aanzetten tot meer bezinning en nadenken over wat Jazz nou precies inhoudt. Laat deze ‘verstandelijke’ benadering u evenwel niet afschrikken: alle afleveringen zullen steeds gepaard gaan met een stevige dosis échte Jazz!

Van de complete programmabrochure van deze aflevering is een digitale kopie te verkrijgen op eenvoudig verzoek aan antwerpsejazzclub@hotmail.com.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *