Cyclus VAN VROEGER NAAR NU, aflevering 2.

Multimedia voordracht op dinsdag 28 juni om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Presentatie: Ronny Schoenmaeckers.

Dit is de introtekst van de tweede aflevering, zijnde de tweede intro van de cyclus “Van vroeger naar nu”, waarmee zal worden getracht een overzicht te geven van de oorsprong en evolutie van de jazzmuziek; tegelijkertijd zal ook de maatschappelijke betekenis van de Jazz worden aangekaart, met specifieke aandacht voor de betekenis van de Jazz voor de Afro-Amerikaan. Deze tweede intro kan worden beschouwd als een ‘alternatieve’ van deze al gepresenteerd in Aflevering 1. Deze maal is als bron niet gekozen voor een Cd samengesteld door een gekende en ‘achtbare’ jazzcriticus (Panassié om hem niet te vernoemen), maar voor een driedelige Cd die is samengesteld naar aanleiding van een tentoonstelling, zijnde “Great Black Music Roots”, die in maart-augustus 2014 is gehouden in Parijs in La Cité de la Musique. Onze belangstelling voor deze Cd heeft te maken met het feit dat deze beoogt een iets ‘ruimere’ visie over de oorsprong (en definitie) van de Jazz te geven dan deze gegeven door een jazzcriticus die vooral – om niet te zeggen uitsluitend – belangstelling heeft gehad voor de ‘jazz authentique’. Naast opnames van bv. Blind Willie Johnson of Jelly Roll Morton alsook nog Nat ‘King’ Cole, omvat deze coffret onder meer ook opnames (en informatie) over muzikanten uit de Caraïben (zoals Bob Marley, maar ook Harry Belafonte, een groot entertainer en hoogst innemende persoonlijkheid én voorvechter van de civil rights movement in de VS. Het zal dus ongetwijfeld een erg veelzijdige aflevering worden, maar zoals altijd – en zoals eerder al beloofd – steeds gepaard gaande met een stevige dosis échte Jazz! Zo zijn er bv. ook enkele nummers geprogrammeerd van Dinah Washington…

Van de complete programmabrochure van deze aflevering is een digitale kopie te verkrijgen op eenvoudig verzoek aan antwerpsejazzclub@hotmail.com.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *