Sidney Bechet

Presentatie: Willy Van Achteren.

Multimedia voordracht op dinsdag 20 september om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Sidney Bechet (New Orleans 14 mei 1897 – Parijs 14 mei 1959) is een jazzmuzikant die bekend staat als een meester van de sopraansaxofoon. Bechet begon als klarinettist op zesjarige leeftijd en in 1914 was hij een veteraan die in verschillende semi-legendarische lokale bands had gewerkt, waaronder die van Jack Carey en Buddy Petit. Na in New Orleans te hebben gewerkt met Clarence Williams en King Oliver, verhuisde hij naar Chicago en vervolgens, in 1919, naar New York City. In dat jaar toerde hij door Europa met het Southern Syncopated Orchestra en werd hij de eerste jazzmuzikant die ooit werd geprezen door een vooraanstaand classicus, de Zwitserse dirigent Ernest Ansermet. Bechet begeleidde blueszangers en speelde in de vaudeville. Tijdens een hernieuwde Europese tournee in 1925 trad hij op in het orkest van La Revue Nègre, waarmee Josephine Baker haar doorbraak beleefde. In de jaren twintig concentreerde hij zich geleidelijk op de sopraansaxofoon en werkte hij korte tijd samen met zijn grote bewonderaar Duke Ellington. Met tussenpozen werkte hij in de Noble Sissle band (1928-38) en vanaf het einde van de jaren veertig vestigde hij zich in Parijs, waar hij tegen de tijd van zijn dood het soort eminentie had bereikt dat werd toegekend aan wereldberoemde Parijzenaars als Maurice Chevalier en Jean Cocteau. Geniet vanavond van fantastische New-Orleansmuziek, uitgevoerd door een uitzonderlijk muzikant, afgewisseld met beeldmateriaal.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *