Nat en Julian ‘Cannonball’ ADDERLEY

Presentatie: Willy Van de Velde.

Multimedia voordracht op dinsdag 4 oktober om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Toen Nat en zijn oudere broer Julian ‘Cannonball’ Adderley halverwege de jaren vijftig probeerden een kwintet op te richten, was bijna niemand geïnteresseerd in de nieuwkomers uit Florida. En dat was, achteraf gezien, maar goed ook. Want de trompettist Nat belandde zo in de bands van Jay Jay Johnson en George Shearing, en verfijnde daar zijn kunst van elegant blues-boppend samenspel. De altsaxofonist “Cannonball” werd op zijn beurt ruim vier jaar lang Miles Davis’ tegenhanger van tenorsaxofonist John Coltrane. Toen de broers in 1959 weer samenkwamen, waren ze allebei volwassen geworden en klaar om een van de meest succesvolle jazzbands van de jaren zestig te leiden. In tegenstelling tot experimentele collega’s die de grenzen van de muziek opzochten, maar meer en meer hun publiek verloren, wist het Cannonball Adderley Quintet een groot publiek te bereiken met hits als “This Here”,Work Song“, “Jive Samba” en vooral “Mercy, Mercy, Mercy“. Zij waren protagonisten van een stijl die hard bop heette uitmondend in Souljazz ! Beiden sterk beïnvloed door blues en gospel ! En dat is toch waar jazz voor staat ?! Meer daarover in de Antwerpse Jazz Club !!!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *