Presentatie: Ronny Schoenmaeckers.

Multimedia voordracht op dinsdag 8 november om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Deze AJC-platenavond behelst het eerste deel van de derde aflevering van de cyclus Van Vroeger Naar Nu. Hoofddoel van de derde aflevering is een overzicht te geven van de eerste jazzopnames, deze uit de jaren 1920. In het eerste deel zal het vnl. – maar dus niet uitsluitend – gaan over de opnames gemaakt in de jaren 1920-24; in het tweede deel wordt dan gefocust op deze gemaakt in de jaren 1925-29. Het tweede deel staat geprogrammeerd voor midden december. De allereerste jazzopnames zijn van een blanke (!) jass (sic) band. Ze dateren uit 1917. Tot de verrassing van ondergetekende vallen deze opnames best mee. Ze zijn evenwel niet van hetzelfde peil als de eerste opnames van bv. Sidney Bechet, ‘King’ Oliver, Louis Armstrong, of ook nog deze van Bennie Moten die aan bod komen in het programma; ze zijn ook niet te vergelijken met de opnames van minder bekende groepen zoals de McKinney’s Cotton Pickers. Naast opnames van de voorheen genoemde meer ronkende namen zijn er ook opnames te horen van verschillende blueszangeressen zoals daar zijn Ma Rainey, Bessie Smith, Ethel Waters om alleen maar de bekendste te noemen. Het wordt dus een erg gevarieerd programma. En zoals u zelf zult merken, ook deze ‘oldies’ zijn best te genieten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *