Presentatie: Guy Van Looy

Multimedia voordracht op dinsdag 31 januari om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

De jaren ’70 van de vorige eeuw brachten in Chicago, naast een nieuwe generatie van bluesmuzikanten, ook veel straatgeweld en conflicten in de zwarte ghetto’s. Toch bleven er echo’s doorklinken van de landelijke blues. Muddy Waters en Howlin’ Wolf gebruikten de bluestraditie als bouwsteen voor het oprichten en verklanken van een jonge en nieuwe sound: de moderne Chicagoblues. Kleine, onafhankelijke platenmerken zoals JOB, Ora-Nelle en Cobra-Records gaven in de jaren ’50 opnamekansen aan muzikanten zoals Magic Sam, Little Walter en Otis Rush, namen die een muzika            le brug legden naar muzikanten zoals pianist Johnny “Big Moose” Walker, de gitaristen Willie James Lyons, Lefty Dizz en mondharmonicaspeler Little Mac Simmons.  Lefty Dizz heeft een grote intensiteit bij het vertolken van de blues. Zijn akkoorden worden met een maximum aan versterking aangeslagen en zijn noten soms lang aangehouden. Zijn blues is doorleefd zoals die van Willie James Lyons en Little Mac Simmons. Zijn muzikale voorbeelden waren Sonny Boy Williamson en Little Walter. Chicago, here I come ! brengt ons vanavond naar de kleine bluesclubs aan de Southside van de Windy City.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *