Portraits in Blues 116: Bluesgitarist en zanger EDDIE TAYLOR.

Presentatie: Guy Van Looy.

Multimedia voordracht op dinsdag 28 februari om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Eddie Taylor is misschien geen grote naam, maar zijn muzikale bijdrage aan de moderne Chicagoblues bewijst het tegendeel. Afkomstig uit de Mississippidelta heeft zijn gitaarspel invloeden ondergaan van oa. Robert Nighthawk, Tommy McClennan en Robert Petway.  Eddie Taylor’s bluesvertolkingen zijn een voorbeeld van een direct en ongecompliceerd gitaarspel met een pulserende stijl, gecombineerd met expressieve zang. Hij is ook een goed tekstschrijver. Zijn songs getuigen van oprechtheid en vragen daardoor de aandacht. In Chicago maakt hij in 1957 opnamen met Elmore James. Hij wordt de vaste gitarist bij de Vee-Jay opnamen van Jimmy Reed en bepaalt mee diens slepende bluesstijl. Eddie Taylor’s grootste succes was Big Town Playboy, geïnspireerd op de Aristocrat opname van pianist Johnny Jones. In 1968 komt hij samen met Jimmy Reed en John Lee Hooker naar Europa. Jim Simpson van Big Bear Records en Horst Lipmann van L+R Records bieden hem een platencontract aan waardoor hij eindelijk uit de schaduw kan treden en meer op het voorplan komt. Vanavond musiceert hij bij de Antwerpse Jazz Club. Wie van heerlijke moderne Chicagoblues houdt, moet zich beslist laten verwennen door bluesgitarist en –zanger Eddie Taylor!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *