Presentatie: Ronny Schoenmaeckers.

Multimedia voordracht op dinsdag 6 juni om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

De titel van Aflevering 4 van de cyclus Van Vroeger naar Nu luidt Vroege Basie. M.a.w. het betreft de beginjaren van de carrière van Count Basie, samen met Duke Ellington toch de belangrijkste en zeker bekendste jazz orkestleider. In totaal bestaat Aflevering 4 uit drie Delen. In Deel 1 hebben wij het gehad over de jaren 1920 en de invloed van het Benny Moten orkest (waar Basie is begonnen als arrangeur en invallend pianist). In dit tweede Deel gaan wij ons focussen op de jaren 1930. Wij zullen het niet zozeer hebben over de beginjaren van het orkest maar eerder over de (minder bekende?) kleinere formaties (weliswaar bestaande uit leden van het orkest) met o.m. het uitstekende Count Basie Quartet – ook gekend als The All-American Rhythm Section – en de niet minder uitmuntende zeskoppige formatie The Jones-Smith Incorporated (waarin wij naast Basie ook Lester Young en Jimmy Rushing aantreffen). Als ‘toemaatje’ worden van enkele van deze ‘historische’ uitvoeringen (wij overdrijven niet) enkele vergelijkingen gemaakt met meer recente uitvoeringen gerealiseerd in de jaren 1950. Slotsom: een AJC-avond met zowat het beste wat de Jazz te bieden heeft (en in Deel 3 kan nog meer van hetzelfde worden verwacht!).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *