Presentatie: Ronny Schoenmaeckers.

Multimedia voordracht op dinsdag 20 juni om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Ook in dit derde Deel van Aflevering 4 van de cyclus Van Vroeger naar Nu, met als gemeenschappelijke titel Vroege Basie, zullen wij het – zoals in Deel 2 –  hebben over kleinere formaties. En zoals voorheen aangekondigd, krijgt u ook nu weer zowat het beste te horen wat de Jazz te bieden heeft. Het enige notoire onderscheid met Deel 2 is dat er deze keer zal worden gefocaliseerd op formaties gekend onder de overkoepelende naam van de zgn. Kansas City Formaties. Wij starten met opnames van de Kansas City Six. Zonder overdrijven gaat het opnieuw (cf. Deel 2) over ‘historische’ opnames. Volgens jazzcriticus Nat Hentoff – toch niet de eerste de beste – zouden de Kansas City Six opnames (met Lester Young) de eerste platen zijn die hij zou trachten te redden in geval van brand. Het programma beperkt zich niet tot de Kansas City Six opnames, ook de Kansas City Five opnames komen aan bod (dat gaat dan over dezelfde bezetting als de Kansas City Six, maar dan zonder Lester Young); en tenslotte zullen wij het ook hebben over The Kansas City Seven. Met deze laatste groep gaan wij terug naar opnames uit de jaren 1950. Deze horen dus strikt genomen niet thuis in een programma over de beginjaren van Basie. Daar tegenover staat wel dat ook de Kansas City Seven is samengesteld uit Basie alumni, weliswaar door muzikanten met een iets meer ‘moderne’ signatuur in vergelijking met deze van de vroegere formaties (wij horen o.a. Thad Jones en Frank Wess), maar daar staat tegenover dat er nog steeds de aanwezigheid is van twee pijlers van de All-American Rhythm Section (gitarist Freddie Green en de Count himself), zodat ook deze uitvoeringen het beluisteren waard zijn! Slotsom: opnieuw genieten maar!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *