Multimedia voordracht op dinsdag 5 september om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Presentatie: Ronny ‘Schoen’ Schoenmaeckers.

De idee voor deze Aflevering in de cyclus Van Vroeger naar Nu vindt zijn oorsprong in het hoofdartikel van de Bulletin du HCF (Hot Club de France), editie januari-februari 2023, dat als titel had meegekregen: “King Oliver: L’année du centenaire”. Aanvullend aan het hoofdartikel is er een artikel over “Joe ‘King’ Oliver” door Hugues Panassié (medestichter van de HCF, overleden in 1974).

Het is dus onmiddellijk duidelijk dat de figuur van King Oliver, kornettist en orkestleider van de Creole Jazz Band, afkomstig uit New Orleans, en de man die Louis Armstrong naar Chicago heeft doen komen, een centrale plaats inneemt in deze centennial editie. Met deze AJC-editie willen wij het belang van King Oliver niet in vraag stellen. En ook zullen wij de plaats van New Orleans als belangrijke broeiplaats van de Jazz niet aanvechten. Maar al lang vóór 1923 bestonden er al duidelijke tekenen dat Jazz een belangrijke plaats zou innemen in de Amerikaanse cultuur – en dan doelen wij niet meteen op het bestaan van de blues, de ‘voorvader’ van de Jazz -; en New Orleans, dat als multicultureel trefpunt zeker belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van de jazzmuziek, was niet de enige ‘broedplaats’ in de Midwest. Hierover willen wij met deze AJC-editie een panorama bieden. Dat sluit niet uit dat zal worden gestart met opnames  van de Creole Jazz Band, met de fameuze Gennett opnames uit 1923…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *