Multimedia voordracht op dinsdag 21 november om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Presentatie: Frank Vermorgen.

De 100 jaar geleden geboren tenorsaxofonist, componist en bandleider Dexter Gordon was meer dan 40 jaar toonaangevend als een van de eerste bebop muzikanten. Hij beïnvloedde zowel Charlie Parker, Dizzy Gillespie als Bud Powell. Zijn grootste voorbeeld was Lester Young, en Dexter was dan weer het grote voorbeeld voor John Coltrane en Sonny Rollins. Hij was een geniale, intelligente improvisator en een musicus die de melodielijn nooit uit het oog verloor. Hij vertolkte zowel melodieën uit operas van Wagner als blues en swingjazz. Hij speelde de hoofdrol in de film Round Midnight (1986), geïnspireerd op het leven van Lester Young, en was ook te zien in de film Awakenings uit 1990.

We kennen “Long Tall Dexter“ (hij was 1m98 groot) natuurlijk ook van de legendarische foto van Herman Leonard uit 1948 genomen in The Royal Roost tijdens een rookpauze. Zijn discografie bevat een 60-tal albums plus al het werk dat hij nog verzette bij andere bands zoals bij Gene Ammons, Louis Armstrong, Benny Carter, Billy Eckstine, Dizzy Gillespie, Lionel Hampton, Fletcher Henderson, Jackie McLean en Charlie Parker om er maar enkele te noemen. We gaan proberen dit genie samen te persen in 2 uren boeiende jazzmuziek.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *