Multimedia voordracht op dinsdag 23 april om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Presentatie: Guy Van Looy.

Tenorist King Curtis wordt in 1934 in Texas geboren als Curtis Ousley. Reeds zeer jong bewondert hij Lester Young. In 1947 speelt hij in het schoolorkest aan de zijde van Ornette Coleman en Dewey Redman. Zijn eerste opname Korea, Korea maakt hij in 1952 in New York bij de Bob Kent Band voor het obscure Par label. Begin jaren ’50 treedt hij op in nagenoeg heel Texas en Oklahoma. In 1958 zijn King Curtis And His Royal Men in één van de opnamestudio’s van New York om het uitstekende Jest Smoochin’ op te nemen. Daarbij wordt hij begeleid door gitarist Mickey Baker. De Big Apple wordt voor de volgende 17 jaar zijn muzikale thuisbasis. Heel wat blues, R&B en jazzsessies met uitstekende line-ups worden voor hem een royale bron van inkomsten. Daarnaast leidt hij een bebop trio met Horace Silver en Osie Johnson. De jaren ’60 leveren hem hits op zoals Soul Twist en Watermelon Man. Maar ook bij Yakety Yak, Shopping For Clothes en Charlie Brown van de Coasters horen we zijn uitstekend tenorwerk. Ook Detroit bluesgirarist Eddie Kirkland wordt door hem begeleid op het album The Way It Was. Hij wordt een vast sessiemuzikant bij Atlantic Records en muzikaal directeur voor Aretha Franklin. Ook vele andere bluesartiesten geven hem tijdens hun opnamesessies het volste vertrouwen. Zijn groot vakmanschap, feeling en diversiteit aan stijlen maken King Curtis een bijzonder en boeiend tenorist die vanavond ons muzikale hart zal veroveren!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *