Multimedia voordracht op dinsdag 30 april om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Presentatie: Ronny Schoenmaeckers.

Na het ‘tussendoortje’ Van iPod naar AJC-avond, vanavond opnieuw aandacht voor de Van Vroeger Naar Nu cyclus. Dat wordt dan Aflevering 6. Aflevering 5 – Vroege Basie – had als bedoeling uit te rafelen via welke weg Count Basie was uitgegroeid tot de leider van een van de meest prestigieuze – en meest langlopende – jazzorkesten ooit. Vanavond geen Basie maar een andere erg ‘grote meneer’ uit de jazzgeschiedenis: Coleman Hawkins, de ‘vader van de tenorsaxofoon’ (in de jazz). We hebben opnieuw drie delen in het verschiet. In het eerste deel wordt gefocust op de ‘Beginjaren, de jaren 1922-1929’ en de ‘ontluiking’ van Hawkins als volwaardig tenorsaxofonist als lid van het orkest van Fletcher Henderson. In het tweede deel – van 1930 tot de bebop jaren begin 1940 – zullen wij het hebben over de ‘mature’ Hawkins; in het derde deel tenslotte komen enkele van zijn beste opnames aan bod, met o.a. pianist Ray Bryant en gitarist Tiny Grimes. Deze opnames behoren tot de meest dierbare cd’s van ondergetekende (échte jazz troef dus!). Wij starten de avond in schoonheid met het overbekende Body and Soul uit 1939; onmiddellijk daarna volgt zijn allereerste (?) opname uit 1922, waarin wij een jonge Hawkins horen als begeleider van de blueszangeres Mamie Smith. Enjoy!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *