Multimedia voordracht op dinsdag 28 mei om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Presentatie: Guy Van Looy.

In 1942, na de dood van zijn moeder, reist de 17-jarige bluespianist en zanger Willie Mabon naar Chicago. 7 jaar later maakt hij zijn eerste plaatopnamen voor het Apollo-label. Bij het begin van de jaren vijftig wordt hij opgemerkt door Phil Chess, die hem een platencontract aanbiedt. ‘I Don’t Know’ wordt een succes op de R&B hitlijsten. De muzikale transformatie van ‘I Don’t Know’ is een typisch voorbeeld van hoe het vooroorlogse bluesidioom veel R&B songs een blijvende Afro-Amerikaanse identiteit heeft meegegeven. De song is afgeleid van ‘Strut That Thing’, een opname uit 1939 van blues- en boogiepianist ‘Cripple’ Clarence Lofton. Met Big Maceo Merriweather en Roosevelt Sykes, was hij de muzikale inspiratiebron voor Willie Mabon. Hij is een meester in het interpreteren van teksten en bestaande metaforen, doorweven met zijn fijne humor. Onder zijn begeleiders vinden we blues- en jazzmuzikanten zoals Harold Ashby, Hubert Robinson, Mickey Baker en Hubert Sumlin. In 1972, onder impuls van Memphis Slim, vestigt Willie Mabon zich definitief in Parijs. Het Franse platenlabel Black&Blue nodigt hem uit voor opnamen in de platenstudio. Succesvolle optredens in Engeland en een platencontract met Big Bear Records, brengen Willie Mabon nadien naar de Europese podia. Wie wil genieten van een fijne bluesavond, moet zich muzikaal laten verwennen door pianist Willie Mabon !

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *