Multimedia voordracht op dinsdag 21 mei om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Presentatie: Ronny Schoenmaeckers.

Het eerste deel over Coleman Hawkins in de VVNN-cyclus had als titel De vroege Coleman Hawkins, 1922-1929. Vanavond het tweede deel: Coleman Hawkins, van 1930 naar de Bebop Jaren. Laat je evenwel niet misleiden door deze titel. De titel is ingegeven door deze van een 4-delige Properbox, Coleman Hawkins, The Bebop Years, die de bron zal zijn voor een aantal muziekselecties (de andere belangrijke bron voor vanavond wordt opnieuw de 8-delige Mosaic CD set, Classic Coleman Hawkins, Sessions 1922-1947, waaraan ook vele selecties zijn ontleend voor de samenstelling van het eerste deel). Behalve enkele opnames uit 1944 met aan de piano Thelonious Monk en op drums Denzil Best, volgens ‘kenners’ twee belangrijke beboppers, staat er vanvond niet veel bebop op het programma. Met nog andere ‘critici’, binnen en buiten de AJC, is ondergetekende geneigd te stellen dat Hawkins’ genegenheid voor bebop sterk overdreven is (Panassié bv. spreekt er met geen woord over in zijn bespreking over Hawkins in de Dictionnaire du Jazz). De verwijzing naar ‘bebop’, zoals dit dus het geval is met de Properbox, lijkt ondergetekende eerder een manier te zijn om de aandacht te trekken en aldus de goegemeente om de tuin te leiden (met de verwijzing naar bebop in de titel voor vanavond maken wij er ons dus zelf schuldig aan!). Slotsom. Als het de bedoeling is om naar bebop te luisteren, blijft U vanavond beter thuis om naar T.V. te kijken (er zal wel ergens een voetbalmatch zijn). Aan de andere kant, als het U eerder om échte Jazz te doen is, dan moet U vanavond ongetwijfeld bij de AJC zijn! U bent gewaarschuwd! En voor diegenen die de juiste beslissing hebben genomen, Enjoy!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *