Multimedia voordracht op dinsdag 26 maart om 20u. op de tweede verdieping van Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen.

Presentatie: Guy Van Looy.

De jonge Elmore James groeit op in Richmond, Mississippi in een omgeving van laaggolvende heuvels, stadjes met boerderijen en kleine houtzagerijen, die langs de Big Black River gelegen waren. De watersnood van de Mississippi in 1927 en de naderende depressie van de jaren dertig, dwongen zijn familie om voortdurend rond te reizen. In de jaren dertig speelt de dertienjarige Elmore James reeds Smokestack Lightnin’ of het Dust My Broom motief op een goedkope gitaar. Hij luistert naar plaatopnamen van Casey Bill Weldon, Kokomo Arnold en Tampa Red, die zijn elektrisch versterkt gitaarspel zeker hebben beïnvloed. Zijn eerste plaatopnamen maakt hij voor het Trumpet label in Jackson. Nadien reist hij naar het oude Chicago waar hij regelmatig optreedt in de club van Sylvio Corroza. Een platencontract met Modern brengt hem naar Los Angeles en nadien naar New Orleans waar hij zes sessies deelt met het orkest van tenorist Maxwell Davies. Zijn gitaarstijl is ruig en zijn zang declamatorisch en luid. De enigmatische Elmore James wordt in Chicago een concurrent voor Muddy Waters en Howlin’ Wolf en zet zich mee op de kaart van de na-oorlogse moderne Chicago blues. Zijn sound beïnvloedt hele generaties muzikanten. Elmore James klinkt vanavond voor het eerst bij De Antwerpse Jazz Club!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *