Op dinsdag 19 maart om 20u. in Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen:

Multimedia-voordracht door Guy Van Looy

In 1955 reisde de jonge bluesgitarist Jimmy Dawkins met de Greyhound naar het koude Chicago. Hij had Tchula, zijn geboorteplaats in Mississippi, achter zich gelaten om zich als gitarist in de Windy City te vestigen. Zijn eerste muzikale stappen zette hij in de band van de obscure mondharmonicaspeler Lester Hinton. Jimmy Dawkins ontwikkelde een zeer stilistische gitaarstijl. Zijn triplets, zijn single-string gitaarspel en zijn perfecte controle van dynamische verschillen op zijn instrument, laten hem behoren tot een van de beste stilisten van de moderne Chicagoblues van de jaren zestig. Hij werd op de eerste plaats muzikaal beïnvloed door Guitar Slim (Eddie Jones). Maar ook Lowell Fulson, Otis Rush en Magic Sam waren zijn inspiratiebronnen. In 1969 nam hij zijn debuutalbum Fast Fingers op voor het Delmark label van Bob Koester. De jaren zeventig brachten Jimmy Dawkins naar Europa. In 1971 nam hij voor de platenlabels Vogue en Black & Blue twee uitstekende albums op. Onder zijn begeleiders waren de gitaristen Mickey Baker en Clarence “Gatemouth” Brown, bassist Mac Thompson en pianist Cousin Joe. Voor het herbeleven van die heerlijke swing van de moderne Chicagoblues wordt u vanavond uitgenodigd aan de Westside van Chicago !

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *