Op dinsdag 10 december om 20u. in Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen:

Presentatie: Guy Van Looy.

Tussen 1940 en 1970 vluchtten meer dan vijf miljoen Afro-Amerikanen naar de steden in het noorden en brachten niet alleen hun religie maar ook de blues mee uit het diepe zuiden. Gedurende de jaren vijftig werd de oude stad Chicago het mekka voor de blues. Het was Muddy Waters die Howlin’ Wolf onderdak verschafte en hem introduceerde bij Silvio’s, de Zanzibar en de 708 Club. In 1953 scoorde Muddy Waters verschillende blueshits voor Aristocrat en Chess en werd hij in Chicago beschouwd als een regerende koning. Vanaf dan moest hij rekening houden, voor de komende twintig jaar, met de rivaal voor zijn troon: Howlin’ Wolf. Met opgerolde bankbiljetten in zijn broekzak, reed Howlin’ Wolf met zijn eigen DeSoto-auto naar de Windy City. Het was een kwestie van eergevoel dat hij met geen bus of vrachttrein wou reizen. Howlin’ Wolf was competitief, achterdochtig en stelde in de Windy City zijn eerste eigen line-up van zijn band samen. Hij huurde een jong, talentvol en opwindend guitarist: Hubert Sumlin. Wolf hypnotiseerde met zijn stem als het ware zichzelf én het publiek waarvoor hij optrad. De bizarre, spookachtige beelden die zijn songs bevolkten en opriepen, de kracht van zijn stem en zijn uitzonderlijke energie, waren tekens van grote originaliteit. Zijn stijl is flamboyant en ruig. Ook vanavond leidt hij ons opnieuw rond doorheen zijn exuberant leven met zijn songs en blijft ons verder betoveren zoals een dansend en zingend sjamaan dat doet!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *