LESTER YOUNG: Lester Leaps In ..

Multimedia voordracht op dinsdag 24 augustus om 20:00u. op de 2de verdieping van DEN BENGEL, Grote Markt, Antwerpen.

Presentatie: Willy Van de Velde.

Lester Willis Young (Woodville, Mississippi, 27 augustus 1909 – New York, 15 maart 1959) was een tenorsaxofonist en klarinettist die in de jazzgeschiedenis als een van de meest invloedrijke tenorsaxofonisten staat aangeschreven. Zijn bijnaam Prez of Pres (afkorting voor President) kreeg hij van zangeres Billie Holiday, nadat alle adellijke artiestentitels in de jazz al gegeven waren: King Oliver, Duke Ellington, Count Basie en Earl Hines (Hines’ echte voornaam). Holiday op haar beurt kreeg van hem de bijnaam Lady Day. Lester Young bespeelde zijn instrument op een heel eigen manier: licht, zweverig en ‘cool’, in tegenstelling tot de destijds gangbare technisch virtuoze ‘hot’ stijl van Coleman Hawkins. Alhoewel? Dat gaan we vanavond horen !!!  Jumpin’ and Jammin’

Young heeft vele tenorsaxofonisten beïnvloed, hoewel hij er zelf bij momenten een bijzonder eigenzinnige stijl op na hield.

Dit is een vervolg op de interessante avond over Lester Young, gebracht door onze voorzitter. Van Marc kreeg u al veel info over de stijl van Lester en de vergelijking met andere saxofonisten. Er is zoveel verrassend materiaal van Lester Young dat een tweede – en misschien wel derde – avond de moeite zijn. Lester Leaps in !!!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *