Op dinsdag 18 januari om 20u in Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen:

multimedia-voordracht door Marc Vanistendael

Frankrijk heeft reeds begin 20ste eeuw een heel nauwe band met de jazzmuziek. De Fransen komen in contact met de embryonale vorm van jazz nl. “ragtime”. In 1917 mengt Amerika zich in WO I., de Grote Oorlog. Een aantal muzikanten uit het afro-amerikaanse infanterieregiment, de Harlem Hellfighters, onder leiding van luitenant James Reese Europe, introduceert een muziek die de Franse burger nog nooit heeft gehoord. En dan gaat het verbazend snel. In de hoofdstad Parijs schieten de jazzbandjes uit de grond. Er wordt in heel wat clubs en cabarets jazzmuziek gemaakt en men spreekt al vlug van het “zwarte Montmartre”. Joséphine Baker maakt in 1925 furore in het theater van de Champs-Elysées. En de eerste platen van Duke Ellington komen eraan. Vele Amerikaanse jazzmuzikanten strijken neer in Parijs. Een aantal van hen vestigen zich definitief in Frankrijk. Voeg hieraan toe de vele films die ondersteund worden door jazzmuziek, de ontelbare jazzfestivals, de jazzclubs in de steden, het groot aantal (beroemde) Franse jazzmusici zoals Lafitte, Bolling, Tissendier, …. Genoeg invalshoeken om een boeiend geheel samen te smelten dat misschien niet in één avond te vertellen valt. Een niet te missen afsluitende avond van dit jaar in de Antwerpse Jazz Club.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *