Jazzvibrafonist MILT JACKSON.

Multimedia voordracht op dinsdag 28 september om 20:00u. op de 2de verdieping van DEN BENGEL, Grote Markt, Antwerpen.

Milt Jackson (01/01/1923 – 09/10/1999), ook wel “Bags” genoemd, was de eerste en meest invloedrijke improvisator op de vibrafoon van het naoorlogse, moderne jazztijdperk. Vóór Milt Jackson waren er slechts twee belangrijke vibrafonisten: Lionel Hampton en Red Norvo. Jackson overtrof al snel beide in betekenis en, ondanks de opkomst van andere spelers (waaronder Bobby Hutcherson en Gary Burton), bleef hij de belangrijkste.

In 1945 werkte hij met de bigband van Dizzy Gillespie en keerde later terug om vibrafoon en piano te spelen in diens sextet (1950-52). Hij werkte ook met vooraanstaande bop-muzikanten in New York City en speelde in de Woody Herman band (1949-1950). Hij was mede-oprichter van de Modern Jazz Quartet (MJQ). Hij speelde als sideman o.a. met Thelonious Monk, Miles Davis, en als leider, waaronder optredens met top tenorsaxofonisten Coleman Hawkins, John Coltrane en Lucky Thompson. Hij bleef optreden en opnemen tot in de jaren 1990. Een van zijn laatste opnames was met jazzlegendes Oscar Peterson en Ray Brown, met wie Jackson jaren eerder de Very Tall Band had gevormd. Jackson wordt omschreven als een vloeiende speler met meeslepende swing- en bluesvertolkingen zoals zijn “Bags Groove”. Hij stierf aan leverkanker op 76-jarige leeftijd.

Maak vanavond kennis met deze uitzonderlijke vibrafonist, zowel op audio als op beeld waaronder beelden van zijn periode bij het Modern Jazz Quartet.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *