Portraits in Blues 99: The British Blues Connection, deel 2.

Multimedia voordracht op dinsdag 21 september om 20:00u. op de 2de verdieping van DEN BENGEL, Grote Markt, Antwerpen.

In 1967 waren de Britse bluesmuzikanten John Mayall, Peter Green en John McPhee in de opnamestudio in het goede gezelschap van de pianisten Eddie Boyd en “Champion” Jack Dupree.  De keuze van het opgenomen materiaal van Eddie Boyd lag volledig in zijn handen.  Zijn persoonlijke stijl droeg nog steeds die authentieke beat van de moderne Chicago blues in zich.  Tijdens de jaren zestig ontstond er in Engeland een echte blues revival waarvan Alexis Korner de leidinggevende figuur was.  Maar wie ken de obscure bluesmuzikant Ram John Holder die toen in de getto’s van Londen verbleef ?  Afro-Amerikaanse bluesmuzikanten zoals J.B. Lenoir, Elmore James, Muddy Waters en Howlin’ Wolf waren idolen voor veel jonge Britse muzikanten.  Het blanke publiek ontdekte Muddy Waters pas toen hij ouder geworden was en noemden hem een Amerikaans volkszanger (dixit Marshall Chess).  Marshall Chess reisde in die periode naar Engeland en sloot platencontracten af met Pye Records en Marble Arch, platenlabels die toen de Afro-Amerikaanse blues verspreidden in Europa.  We laten hem vanavond ook zelf aan het woord.  In 1969 was nagenoeg de voltallige band van Peter Green’s Fleetwood Mac in de Ter-Mar studio’s van Chess in Chicago, samen met Walter ‘Shakey’ Horton, Otis Spann, Willie Dixon, Buddy Guy en J.T. Brown om het legendarische album Blues Jam at Chess op te nemen.  Vier jaar eerder namen de Rolling Stones hun beklijvende versie op van Little Red Rooster in diezelfde Ter-Mar studio.  John Mayall verbleef toen in Laurel Canyon in de US.  Hij nam deel aan opnamen met de obscure mondharmonicaspeler Shakey Jake Harris voor zijn album The Devil’s Harmonica.  De LP The Turning Point van John Mayall werd nadien misschien wel zijn beste album, een scharnierpunt in zijn carrière, maar ook in de Britse blues!  Gitarist John Mark en saxofonist Johnny Almond waren de drijvende krachten op dit bijna intimistisch album.  Wie zich vanavond wil laten overtuigen van de blanke blues, die met hart en ziel vertolkt wordt, mag The British Blues Connection niet missen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *